Pieter Lucassen: ’Weerbaar telen begint bij bodem en juiste voeding’

Pieter Lucassen: ’Weerbaar telen begint bij bodem en juiste voeding’

vrijdag 01 oktober, 2021

Vaste plantenkweker Pieter Lucassen heeft afgelopen woensdag, tijdens de kick-off van het LTO-praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’, op inspirerende wijze verteld over veranderingen in de manier van telen op zijn bedrijf. Daarbij staat de bodem centraal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bodem die in balans is door de juiste voeding, is de basis van weerbaar telen. Dat was de kern van het verhaal dat Pieter Lucassen vertelde aan zijn toehoorders tijdens de kick-off in Vught.

Een aantal jaren geleden is Vaste Planten Kwekerij Mts Lucassen in Afferden gestart met de Kinsey Albrecht-methode: een methode die de chemische samenstelling van de bodem in beeld brengt. „Zo kwamen we erachter op welke percelen de balans van mineralen was verstoord”, vertelde Pieter. „Nu analyseren we bij ons alles volgens de Kinsey Albrecht-methode.”

Geïnspireerd door Australische expert Graeme Sait

Voor de veranderingen in de manier van telen liet Pieter zich ook inspireren door Graeme Sait; de vaste plantenkweker volgde een meerdaagse cursus van deze Australische expert. Sait zet bodem en bemesting centraal in relatie tot gewasgezondheid. Volgens Sait zijn mineralen zoals calcium en magnesium het belangrijkst om een gewas gezond (en daarmee weerbaar) te laten groeien.

Pieter verdiepte zich verder in de teelt van groenbemesters. „We wisten eerst niet veel van verschillende soorten aaltjes en hun werking af, maar nu wel. Zo ontdekten we dat een groenbemester één aaltje juist bleek te vermeerderen.”

De transitie in bodembeheer en bemesting zorgde voor een weerbaar teeltsysteem. „Zo hebben we bijvoorbeeld geen schimmels meer. De planten gaan na het rooien gezond de koeling in”, vertelde Pieter die ook een link legde tussen voedsel en volksgezondheid. „Als je je verdiept in je eigen voeding, kun je bepaalde geneesmiddelen niet meer of minder nodig hebben. Onze huisarts focust daarop.”

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...