Beter Groen Udenhout - Hovenier

“Vigro Bosstrooisel brengt balans én een besparing op onderhoudskosten.”

Download hier de printvriendelijke versie in pdf.

Een aantal jaren geleden stonden de plantsoenen van de Molenwijk in Loon op Zand er slecht bij. De beplanting wilde niet groeien en het onkruid schoot de grond uit. Voor advies werd Beter Groen ingeschakeld. De oorzaak was de slechte staat waarin de bodem verkeerde. Men koos voor de toepassing van Vigro Bosstrooisel in de plantsoenen.

Beter Groen uit Udenhout is specialist in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen in de particuliere en zakelijke markt in regio Tilburg.

Probleemanalyse

Mark van Strijdhoven, eigenaar en oprichter van Beter Groen, schetst de situatie: “De bodem was uit balans. Er zat nauwelijks bodemleven in en de zanderige ondergrond veroorzaakte veel uitspoeling. Het was geen optie om het plantsoen in zijn geheel leeg te halen en de grond stapsgewijs te verbeteren. Van Iersel adviseerde ons om Vigro Bosstrooisel toe te passen. Wij hebben de bodem van het plantsoen hiermee afgestrooid en een jaar later was het effect al goed te zien. De planten waren aanzienlijk gegroeid en er was zichtbaar minder onkruid. Vooral het voorjaarsonkruid wordt geremd  door de toepassing van bosstrooisel. Hierdoor hebben de planten de tijd om te groeien en de bodem te bedekken”.

Productfoto bosstrooiselProducten

Vigro Bosstrooisel is een onkruidvrije bodemverbeteraar op basis van gecomposteerd blad. Het simuleert de strooisel laag van een bos en vormt hiermee een natuurlijke laag tegen opkomend onkruid. Daarbij brengt het extra organische stof, voeding en bodemleven in de grond. “Bosstrooisel is een mooi en licht product. Het geeft een natuurlijke look en zorgt voor een betere vochthuishouding doordat de bodem minder snel uitdroogt”, aldus Mark.

“Vigro Bosstrooisel zorgt voor meer bodemleven, een betere vochthuishouding en minder onkruid.”

Resultaten

Een jaar na toepassing van het product was er sprake van beduidend meer plantgroei en minder onkruid. De perken zijn nu dichter begroeid en het bodemleven is in grote getalen toegenomen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. Door het toepassen van Vigro Bosstrooisel kan bespaard worden op onderhoud. “De planten zijn gezonder en wij zijn 50-75% minder tijd kwijt met het verwijderen van onkruid. Overigens zijn we gaan wieden in plaats van schoffelen. Dit is belangrijk om de strooisel laag niet te doorbreken. Doordat de planten een betere bodem hebben groeien ze beter en geven ze meer bloemen. Hierdoor heeft de klant meer plezier van de tuin”, aldus Mark.

Toepassing

Vigro Bosstrooisel dient als toplaag aangebracht te worden. Om onkruid te onderdrukken is er een laag van minimaal 5 cm nodig, daarvoor moet in het eerste jaar ca. 8 cm aanbracht worden vanwege inkrimping en dat jaarlijks aanvullen. Herhaaldelijk aanbrengen is nodig bij open plantvakken zoals boomspiegels of als de begroeiing nog niet volledig dicht is. Het materiaal is na ca. 2 jaar volledig afgebroken.

Bosstrooisel in plantsoenMark: “Het materiaal is licht en gemakkelijk met de hand of met een riek tussen de plantenborders af te strooien. Wij passen het vaak toe in heesters, boomspiegels en vaste planten, waar het dient als natuurlijke afdeklaag tegen onkruid. Door de lichte structuur trekt het al snel veel bodemleven aan. Het is per project verschillend hoeveel bosstrooisel er toegepast moet worden of hoe lang je de behandeling moet herhalen.
Het product is het hele jaar rond te gebruiken. De beste periode voor de aanleg van tuinen is het einde van de winter, vlak voordat het onkruid opkomt.”

Voordelen Vigro Bosstrooisel

•    Voorkomt onkruidgroei
•    Vermindert droogtestress in droge periodes
•    Bevat voeding en nuttig bodemleven
•    Sneller een gesloten beplanting
•    Vermindert dichtslaan van de bodem
•    Voorkomt opspattend zand
•    Isoleert de bodem tegen extreme hitte en vorst
•    Voorkomt ontwikkeling van Cylindrocladium schimmel in buxus

Aanvullende producten

Naast bosstrooisel neemt Beter Groen diverse specifieke bodemverbeteraars bij Van Iersel af waaronder Vigro Schimmelhumus en - Vigro Schimmelmulch, Tuinpadsnippers en Root&Shoot*. 

Als er sprake is van probleemgebieden in de bodem laat Mark een BBA-analyse uitvoeren door Van Iersel: “In dat soort gevallen geven wij geen plantgarantie af zonder BBA-advies. Op basis van de BBA-uitslag laten wij een Vigro Receptmix maken als dat nodig blijkt te zijn.”

* product/dienst van Soiltech (zusterbedrijf)

Duurzame relatie

Beter Groen is al ruim 20 jaar een gewaardeerde klant bij Van Iersel. In het verleden vanwege het loonwerk, nu voor de specifieke bodemverbeteraars zoals Vigro Bosstrooisel en Vigro Schimmelhumus. Bij beide bedrijven staan kwaliteit, klantvriendelijk, MVO en regionale betrokkenheid hoog in het vaandel. 

Mark: “Wij onderscheiden ons door duidelijke communicatie met de klant, het leveren van producten en diensten van hoge kwaliteit en onze klantvriendelijkheid. Deze waarden vinden wij ook terug bij Van Iersel. Het is een echt familiebedrijf, net als bij ons. De medewerkers zijn vriendelijk en denken met de klant mee. Wij gaan voor de hoge kwaliteit die Van Iersel ons garandeert.”

Logo Beter Groen Udenhout

Meer informatie over Beter Groen? Neem gerust een kijkje op hun website: www.betergroen.nl

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...