Van Helvoirt Groenprojecten - Openbaar groen

“Meer bodemleven, betere beworteling, meer groeikracht.”

Download hier de printvriendelijke versie in pdf.

Op de Universiteit van Tilburg werd ernstige taksterfte in de kroon van een enorme beuk geconstateerd. De kroon werd steeds transparanter en de bodem bestond uit schraal, humusarm zand. Er werd Vigro Schimmelhumus geïnjecteerd en Vigro Schimmelmulch toegepast. Sindsdien wordt de beuk gemonitord door Van Helvoirt Groenprojecten, boomtechnisch adviesbureau en groenvoorziener met 55 medewerkers wat zich specialiseert in aanleg, onderhoud en verzorging van bomen.

Roel Vermeulen, projectleider advies bij Van Helvoirt, schetst de situatie: “De top van de kroon was langzaam aan het terug sterven, de scheutlengte van twijgen onderin de kroon bedroegen nog ±10 cm. De gezondheid van de boom liep duidelijk terug. Dit kan heel geleidelijk gaan. Alle boomsoorten zijn op oudere leeftijd kwetsbaar, maar als achteruitgang eenmaal is ingezet dan kan het bij een beuk snel gaan. De Vigro Schimmelhumus en Vigro Schimmelmulch van Van Iersel Compost hebben bij dit soort problemen veel te bieden”.

Producten & resultaat

Zowel de Vigro Schimmelhumus als de Vigro Schimmelmulch, een grovere fractie van de compost, bevat een hoog aantal en zeer diverse nuttige bodemschimmels. Roel voegt toe: “Deze producten stimuleren het bodemleven, verbeteren de beworteling en zorgen voor langzame en langdurige toevoer van organische stof, wat essentieel is voor de groeikracht van bomen.” Vijf jaar na toepassing is de scheutlengte van de twijgen onder in de kroon vergroot en kun je niet meer door de top van de kroon heen kijken. De beuk is aanzienlijk opgeknapt: “Binnen een jaar zag je een toename van fijne beworteling. De Vigro Schimmelmulch werd omgezet in een humusrijke toplaag waarin het barst van het bodemleven. De beuk heeft nu groter blad, lange scheuten (±40 cm) en laat veel groeikracht zien, bv. door callusvorming bij een afgebroken tak. Afhankelijk van boomsoort en locatie zou ik het toepassen van Vigro Schimmelmulch en het injecteren van Vigro Schimmelhumus ongeveer elke 5-10 jaar herhalen”, aldus Roel.

Beuk beginsituatie                                             Beuk 5 jaar na toepassen

          

Toepassing in openbaar groen

De mulch, vooral als toplaag aan te brengen, breekt na aanbrengen geleidelijk af. Afhankelijk van de situatie duurt dit proces 3-5 jaar. Daarna zit het als organische stof in de bodem. De levensverwachting van bestaande bomen kan ermee verlengd worden, maar ook jonge aanplant profiteert ervan. De Vigro Schimmelmulch houdt langer vocht vast, zorgt voor een gematigde bodemtemperatuur en beschermt de kluit tegen UV straling. Jonge aanplant heeft dus minder last van extremen. En minder stress betekent minder uitval.
Niet alleen de Vigro Schimmelmulch is een interessant product om mee te werken in openbaar groen-projecten. De Vigro Schimmelhumus kan veel betekenen voor oudere bomen. Door het te injecteren brengt het een boom stabiel organisch materiaal, waardoor deze minder ziektegevoelig wordt.

Volgens Van Helvoirt zijn beide producten van Van Iersel zeer aan te raden, bij zowel jonge als oude bomen in open grondsituaties (solitair- of laanbomen), en zeker bij verplante bomen: “Eigenlijk alle bomen die wij aan- of verplanten krijgen een laag Vigro Schimmelmulch mee. Het wordt steeds meer gevraagd in bestekken. En daar waar het niet wordt gevraagd, kiezen wij er alsnog voor. Mede dankzij de Vigro Schimmelmulch is de kans op uitval aanzienlijk lager en is het inboetpercentage de afgelopen jaren onder de 3% komen te liggen”, aldus Roel Vermeulen.

Voordelen Vigro Schimmelmulch & Vigro Schimmelhumus:

  • Bevat en stimuleert het gewenste bodemleven (m.n. schimmels)
  • Langdurige toevoer van stabiele organische stof (humus)
  • Verbetert bodemstructuur, water- en zuurstofhuishouding
  • Dempt temperatuurverschillen, kluit droogt minder snel uit in de zomer
  • Voorkomt onkruidgroei
  • Bij jonge bomen spoelt grond niet weg bij watergeven
  • Door de boomspiegel met Vigro Schimmelmulch te realiseren is machinaal onderhoud onder de kroon niet meer nodig. Kans op maaischade en bodemverdichting is nihil. 
  • Er wordt op duurzame wijze organische stof terug gegeven aan de bodem (Cradle-to-Cradle)

Gelijke bedrijfsfilosofie

Duurzaamheid staat bij Van Helvoirt hoog in het vaandel. Dat is niet alleen een filosofie op papier maar wordt ook toegepast in de praktijk. Roel: “Goede grond is de basis voor alles wat groeit en bloeit. Als daar niet voldoende aandacht naar uitgaat is van duurzaamheid al snel geen sprake meer. Van Iersel werkt vanuit diezelfde gedachte. We werken al jaren naar tevredenheid samen. Het is een professioneel bedrijf, heeft verstand van duurzaam bodembeheer en heeft een uitgebreid productassortiment”.

www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...