William Pouw Schalkwijk - Fruitteelt

"Ook een bodem moet gevarieerd eten."

Download hier de printvriendelijke versie in pdf.

William PouwWilliam Pouw heeft een biologisch fruitbedrijf van 18 hectare op de kleigronden van Schalkwijk. Behalve appels en peren staan op het bedrijf ook een aantal pruimenbomen. Pouw heeft de ambitie om de gangbare productie te benaderen op een biologische manier. Hij streeft er naar om op een slimme manier de bodemvruchtbaarheid te bevorderen door schimmels en bacteriën te verleiden voor hem aan het werk te gaan. Dit doet hij door de bodem goed te voeden. Hij gebruikt hier onder andere Vigro Receptmix voor van Van Iersel Compost.

Bodem in balans
“Als je biologisch fruit wilt telen heb je vooral één ding nodig: balans in je bodem. Als je bodembalans niet goed is, komt stikstof onvoldoende vrij. Een quickfix voor biologische
telers bestaat niet,” steekt William Pouw van wal. “Alles wat wij doen is met het oog op de langere termijn. Snelle meststoffen zijn verleidelijk; ze zijn goedkoop en werken snel. Maar ze werken, naar mijn mening, ook maar kort en doen verder niets voor de bodem. Dus ik kies daar pertinent niet voor.

William Pouw | Schalkwijk:

Ook een bodem moet gevarieerd eten.

Toen ik dit bedrijf kocht bleek het perceel bekend te staan als een ‘zwartvruchtrot perceel’. Daar kwam ik pas achter toen ik het al had gekocht en het aan het bewerken was. Het bijzondere is dat ik vervolgens nooit last heb gehad van zwartvruchtrot… En dat zonder er specifiek op te behandelen! Ik ben de bodem in balans gaan brengen. Want toen ik het kocht vond ik dat de bodem er zeer slecht uitzag; het had een blauwige gloed, was nat en zwaar en volledig dichtgeslagen. Ik heb een Bodembalansanalyse laten doen door Van Iersel Compost. Uit die analyse rolde een advies voor een compostmengsel op maat. Het bleek dat de grond een zeer lage PH-waarde had. Een gangbaar advies is dan: ‘brandkalk er op’, maar dat zijn we niet gaan doen. In plaats daarvan heb ik een compost gebruikt wat is verrijkt met calciumcarbonaat. Daarnaast was het magnesiumgehalte zeer hoog. Om dit gehalte wat te laten zakken, hebben we Biogips toegevoegd aan het compostmengsel. Verder hebben we het nodige aan sporenelementen en mineralen aan de compost toegevoegd. Na deze compostgift knapte de bodem zienderogen op. Binnen een jaar was de pH al een punt gestegen, was het bodemleven zichtbaar verbeterd en had ik een nette productie én, zeer opmerkelijk, geen last van zwartvruchtrot!”

Investeren in je bodem
Het handige van een Vigro Receptmix van Van Iersel is dat je bepaalde stoffen, in kleine hoeveelheden, aan de compost toe kunt voegen. Zoals kalk, zwavel en spoorelementen. Dit kan ook in fijne poedervormen, deze zijn dan perfect doorgemengd én je kunt alles in één werkgang uitrijden. Pouw: “Ik heb ooit eens puur gipspoeder over mijn percelen uitgereden, maar dat was geen succes. Met een Receptmix krijgen mijn bomen in één gift alles wat ze nodig hebben. En is het uitrijden ervan werkt prettig.

Om een bodem te verbeteren, en dus je opbrengst te verhogen, moet je investeren. Er zit niks anders op.

Een compostmengsel op maat is op de korte termijn misschien niet de goedkoopste oplossing. Maar op de lange termijn verdient het zijn investering dubbel en dwars terug. Om een bodem te verbeteren, en dus je opbrengst te verhogen, moet je investeren. Er zit niks anders op.” Pouw varieert regelmatig met de samenstelling van zijn compost aan de hand van de Bodembalansanalyse en geeft ook op zijn tijd dierlijke mest: “Een mens moet gevarieerd eten. Maar dat moet een bodem ook. Als je altijd hetzelfde geeft dan verarmt de bodem op bepaalde vlakken en op andere vlakken krijgt het misschien te veel. Geef je bijvoorbeeld alleen maar kunstmest dan zal je bodem ‘verzouten’.” Pouw rijdt jaarlijks ongeveer 25 ton per hectare compost uit over zijn percelen. “Al begin ik nu wel af en toe eens een jaartje over te slaan. De bodem is in balans en jaarlijks compost rijden is daardoor niet altijd meer nodig. Ik kijk kritisch naar ieder perceel, laat het onderzoeken en bepaal dan, eventueel in overleg met mijn adviseur Martin van de Water, wat ik ga doen.”

Stikstof meten
Om zijn bodem goed te monitoren laat Pouw maandelijks zijn stikstofgehalte meten: “Als de mineralisatie in de bodem goed gaat, gaat het stikstofgehalte in bodem omhoog. Met moderne technieken kun je dit meten. Wat goede gehaltes zijn, weten we uit al het onderzoek dat in de gangbare fruitsector is gedaan. Veel biologische telers zetten zich hier tegen af, maar gangbare telers halen wel een hoge productie en een goede kwaliteit. Een hoge productie halen van uitstekende kwaliteit op een biologische manier dat is toch wel mijn streven,” vertelt Pouw enthousiast.

Telertip
Wij vragen Pouw hoe hij onderbouwt (ten opzichte van andere biologische fruittelers) afwijkende keuzes maakt: “Mijn ervaring is dat als je op zoek bent naar advies dan krijg je overal weer iets anders te horen. De een zegt zus de ander zegt zo. Om dan te weten welk pad je in moet slaan om vooruitgang te boeken, is soms een lastige. Ik vertrouw daarbij op mijn eigen ervaring en intuïtie en volg de mensen die resultaat boeken. Ik vertrouw dan ook volledig op het deskundige advies en de kwalitatief uitstekende compostproducten van Van Iersel.” Kan Pouw op zijn beurt collegatelers misschien een tip geven? “Tuurlijk kan ik dat!” zegt Pouw. “Kies je er voor om ook compost te gaan gebruiken? Let dan goed op de
kwaliteit. Als iets extreem goedkoop is dan kan het niet goed zijn. Een goede compost is niet voor niets iets duurder. Dat komt omdat er bepaalde handelingen zijn verricht om
tot een goede kwaliteit te kunnen komen. Vind je het te duur? Gebruik dan toch een kwalitatief goede compost maar dan gewoon wat minder. Minder van het goede levert veel meer op dan veel van het slechte.

Minder van het goede levert veel meer op dan veel van het slechte.

Hoe we volgens Pouw een goede compost kunnen herkennen antwoordt hij het volgende: “Een goede compost stinkt niet. Maar ruikt naar het bos na een regenbuitje. Een goede compost is niet heet, je kunt er gerust je hand in steken. Daarnaast is een goede compost ook schoon, plastic zit er niet in. Ik neem mijn compost altijd af bij Van Iersel. Ik kan bouwen op een hoge constante kwaliteit. Het is schoon en doet uitstekend zijn werk. Van Iersel investeert in het zuiveren op plastic en eventueel andere verontreinigingen. Dit is een arbeidsintensieve handeling en dat maakt de compost wel duurder, maar daardoor houd ik mijn percelen wel zuiver. Wat heb ik eraan om mijn gronden te vervuilen door compost aan te brengen wat stikt van het plastic? Geen ‘plastic soup’ in mijn boomgaard!”

 

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...