Paden

Tuinpaden zorgen ervoor dat alle belangrijke punten in uw tuin gemakkelijk te bereiken zijn. En een pad van houtsnippers ziet er bovendien mooi uit en geeft uw tuin een warme uitstraling.

Bodembedekkers noemen wij ook wel mulch. Het aanbrengen van een mulchlaag trekt bodemleven aan, brengt voedingsstoffen voor de plant en zorgt voor een betere vochthuishouding in de bodem. 

Producten
Voor het aanleggen of aanvullen van een tuinpad kunt u onze Tuinpadsnippers gebruiken. Dit zijn grove snippers van wortelmateriaal. Naast de onkruidwerende werking zorgt het bedekken van de bodem er ook voor dat de grond niet zo snel uitdroogt. 

Lees hier meer over de Tuinpadsnippers. 

Laagdikte
Het aanbrengen van een strooisellaag noemen wij ook wel mulchen. Om een goede werking te verkrijgen is het noodzakelijk vóór aanbrengen van het materiaal de (wortel-)onkruiden te verwijderen en de laag met mulchmateriaal dik genoeg (8-10 cm) toe te passen.

Stappenplan aanleg en onderhoud van tuinpaden

  1. Bepaal vooraf welke punten gemakkelijk bereikbaar moeten zijn en houdt daarmee rekening bij het ontwerp van de tuin(paden).
  2. Houd minimaal 60-90 cm aan voor de breedte van een tuinpad.
  3. Breng de bodembedekker in een laagdikte van 8-10 cm cm aan. Dit zorgt voor een volledige bodembedekking en geven (wortel)onkruiden geen kans om op te komen. 
  4. De tuinpadsnippers kunnen ook als mulchlaag tussen de planten gebruikt worden. Naast de onkruidwerende werking zorgt het bedekken van de bodem er ook voor dat de grond niet zo snel uitdroogt.
  5. Tuinpadsnippers is een natuurlijk product, dit betekent dat ze geleidelijk aan verteren en regelmatig aangevuld moeten worden.

Wat is de beste tijd om een tuinpad aan te leggen of aanvullen?
Tuinpaden kunnen het hele jaar rond worden aangelegd. 

Kies voor een organische bodembedekker
De voordelen van natuurlijke (organische) bodembedekkers:
•    Natuureigen producten
•    Trekt bodemleven aan
•    Stimuleert humusvorming in de bodem
•    Voorkomt onkruidgroei
•    Vermindert droogtestress in droge periodes (borders)
•    Vermindert dichtslaan van de bodem
•    Voorkomt opspattend zand

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...