Hagen

U wilt in uw tuin een nieuwe haag planten of uw bestaande haag bemesten? Hoe zorgt u ervoor dat uw haag mooi, vol en gezond blijft? Bij Van Iersel Compost helpen wij u graag verder.

Voorbereiden van de bodem
De grondsoort is belangrijk bij het bepalen welk type bodemverbeteraar nodig is om de meest optimale condities voor uw haag te creëren.

Zandgronden zijn van nature arm aan humus en hebben weinig buffercapaciteit. Dat houdt in dat mineralen en andere voedingsstoffen snel uitspoelen waardoor de plant ze niet op kan nemen. Kleigronden hebben juist veel buffercapaciteit, maar de (te) dichte structuur kan ervoor zorgen dat er onvoldoende zuurstof de bodem in kan en het regenwater niet weg kan lopen. Een losse bodemstructuur biedt de ruimte voor de grasmatten om snel wortel te schieten en zich in de ondergrond vastzetten om zo de benodigde voedingsstoffen op te nemen.

Producten
Producten die voor het onderhouden en aanleggen van een haag geschikt zijn:

 • Vigro Houtcompost 10 mm - levert voeding voor bodemleven en gewas en bevordert de bodemstructuur.
 • Vigro Wormhumus - bodemverbeteraar met een hoog organische stof gehalte, relatief veel calcium en rijk aan nuttige microbiologie.
 • Vigro Schimmelhumus - brengt stabiele humus, voeding en een hoge diversiteit aan schimmeldominant bodemleven. Dit is van belang bij o.a. beukenhagen.
 • Vigro Bomengrond Schimmelrijk - bodemverbeteraar op basis van zwarte grond waaraan compost en schimmels zijn toegevoegd.

Na het (aan)planten zijn de volgende Mulchproducten geschikt om de bodem af te dekken:

Stappenplan bodemverbetering voor hagen
De samenstelling van de bemesting van uw haag is afhankelijk van de huidige toestand van de bodem. Welke mineralen zijn er te veel of juist te kort? Een bodemanalyse kan inzicht geven in de huidige bodemstatus.

 1. Graaf een geul en maak de grond onderin goed los.
 2. Breng de bodem terug in balans. Meng de compost door de uitgegraven grond (mengverhouding 1:3).
 3. Plant de haag en vul de geul op met het grond-/compostmengsel.
 4. Druk de grond rondom de aanplant goed aan en breng aan de voet van de hele haag een afdeklaag aan met Vigro Bosstrooisel (ca. 8 cm). 
 5. Geef de haag voldoende water.

Het opmengen van compost met de bestaande grond geeft een goede verhouding tussen de schrale grond en rijke compost. Hierdoor is er minder kans op verbranding van de jonge wortels waardoor de haag goed kan groeien.

Bemesten
Het is belangrijk om hagen goed te onderhouden door ze regelmatig te bemesten. Vooral beukenhagen hebben behoefte aan een schimmelrijke bodem. Onze Vigro Bomengrond Schimmelrijk een speciaal ontwikkelde schimmelrijke compost met onder andere Mycorrhizza; deze schimmel is van nature in beuken aanwezig.

Bemestingsmomenten

 • Voorjaar: maart t/m juli
 • Najaar: september/oktober
 • Strooi de voet van de haag af met een laag Vigro Houtcompost en hark deze door de toplaag van de bodem. Breng daarna een mulchlaag van 8 cm aan met Vigro bosstrooisel of Vigro Schimmelmulch

Wat is de beste tijd om een haag te planten?
Hagen kunnen het beste in het najaar (oktober t/m maart) geplant worden, behalve als het vriest. De beste maand is echter november. Dan is de bodemtemperatuur nog relatief hoog en is er voldoende vocht aanwezig. Dat is gunstig voor een goede wortelontwikkeling. 

Kies voor een organische meststof
De voordelen van organische meststoffen ten opzichte van kustmest:

 • natuureigen producten
 • lager zoutgehalte (dit komt de kwaliteit van uw grond op de lange termijn ten goede)
 • langere werking
 • minder kans op verbranding van de (jonge) wortels van de grasplant

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...