Bomen

Gaat u bomen aan- of verplanten? Dan is het belangrijk om vooraf te weten of uw bodem in balans is. Met welke grondsoort heeft u te maken, hoe is de vochthuishouding, wat is de pH-waarde (de zuurgraad) van de bodem en is er voldoende voeding aanwezig? En sluit dat alles aan bij de behoefte van de boom? 

Begin bij de bodem
Een goede bodemstructuur voorkomt problemen na de aanplant van de boom. Daarnaast is de grondsoort belangrijk bij het bepalen welk type bodemverbeteraar nodig is om de meest optimale condities voor de boomwortels te creëren.

Zandgronden zijn van nature arm aan humus en hebben weinig buffercapaciteit. Dat houdt in dat mineralen en andere voedingsstoffen snel uitspoelen waardoor de boom ze niet op kan nemen. Kleigronden hebben juist veel buffercapaciteit, maar de (te) dichte structuur kan ervoor zorgen dat er onvoldoende zuurstof de bodem in kan en het regenwater niet weg kan lopen.

Producten
Producten die voor het (aan)planten van bomen geschikt zijn:

Na het (aan)planten zijn de volgende producten geschikt om de bodem af te dekken:

Stappenplan bodemverbetering voor de aanplant van bomen
Het opmengen van compost met de bestaande grond geeft een goede verhouding tussen de schrale grond en rijke compost. Hierdoor is er minder kans op verbranding van de wortels en zullen ze beter ontwikkelen.

  1. Maak een plantgat en zorg voor een losse bodemstructuur (zodat plantwortels gemakkelijk kunnen groeien).
  2. Meng de grond uit het plantgat met de compost.
  3. Zet de boom in het plantgat en vul deze op met de gemengde grond.
  4. Trap de grond zacht aan en geef de boom water.
  5. Strooi de boomspiegel (grond rondom de stam van een boom wat van boven toegankelijk is voor lucht en water) af met een laag van 8 cm Vigro Schimmelmulch. Als er beplanting onder de boom komt, dan is het aanbrengen van een laag Vigro Bosstrooisel een betere oplossing vanwege de fijnere structuur van het materiaal.

Wat is de beste tijd om bomen te planten?
De beste periode om bomen te planten, is van november tot april, zolang er geen vorst in de grond zit. In de herfst is de bodemtemperatuur nog redelijk hoog wat gunstig is voor een goede wortelontwikkeling. 

Bij natte bodems raden wij aan om de bomen pas na de winter te planten.

Zorg
voor de Bodem

Bodemanalyses Op basis van een bodemanalyse kunt u een uitgebreid en begrijpelijk bemestingsadvies ontvangen. Er wordt per perceel omschreven welke mineralen...

Inname
groen- afval

Van groenafval naar grondstof! Van Iersel Compost is gespecialiseerd in groenrecycling: wij nemen groenafval in en verwerken dat vervolgens tot compostproducten...